Jak to bylo?
Mezi významné události tohoto roku patřily volby do Evropského parlamentu.
Nám v MRAVENCI bylo nabídnuto, jestli se o Evropské unii a jejich členských zemí nechceme dozvědět něco bližšího. O jejich historii, současnosti a také zajímavostech. Chtěli jsme, a tak paní sociální nám na večerní aktivity začala připravovat a nadále ještě stále připravuje čtení o jednotlivých zemích, tak jak vstupovaly do Unie. Jednotlivé státy jsme si také ve zkratce představili v předešlých číslech Mravenčích listů.
Také jsme se domluvili, že ti, kdo mají zájem, půjdou, včetně zaměstnanců hromadně volit v MRAVENCI. Volební komise nám vyšla vstříc a přišla s přenosnou urnou za námi. Předcházelo tomu vyřizování voličských průkazů a někdy to bylo trochu komplikované, ale vše se zvládlo. A přestože volby byly pátek, sobota, neděle. My jsme je oslavily od soboty do pondělí a udělali jsme si takovou okružní cestu kuchyněmi zemí Evropské unie.
Volby se konaly v jídelně, kterou jsme si vyzdobili vlajkami států Evropské unie a prostřeli slavnostně stoly. Volební komise přišla během dopoledne a po sepsání nutných formalit jsme postupně slavnostně odvolili.
Své putování po kuchyních EU jsme začali v sobotu ráno bohatou snídaní po anglicku a začali připravovat oběd, kde jsme se na polévku zastavili v Čechách a hlavní jídlo bylo z kuchyně sousedů z Německa. K večeři jsme navštívili Itálii a dali si báječné italské těstoviny.
V neděli ráno jsme posnídali španělské churos s kakaem, k obědu jsme si zašli pro inspiraci na krémovou bramborovou polévku do Nizozemí a hlavní město Rakouska nám nabídlo námět na svůj světoznámý řízek a salát. K večeři jsme připravili sekanou irských pastýřů.
Naše putování pokračovalo v pondělí na snídani jsme měli řecký tvarohový koláč, v poledne jsme se zastavili v Polsku na polskou žampionovou polévku a poobědvali uprostřed slovenských hor halušky s brynzou a halušky s kapustou. Večer jsme naše putování zakončili u maďarských sousedů na výborném maďarském guláši.
Při přípravě jídel jsme zažili spousty zábavy a při hodování mnoho dobrého na zub.
Přikládám jídelní lístek, aby bylo vidět, jak jsme se měli.
Sobota 25. 5.
Snídaně po anglicku
Na polévku do Čech - jihočeská kulajda
V poledne u západních sousedů - německý knedlík, pečené vepřové, zelí
Na večeři do Itálie
Neděle 26. 5.
Ráno pod španělským sluncem - španělský churros s kakaem
Polévka ze země tulipánů – holandská krémová bramborová
Na oběd do města valčíků – vídeňský řízek a rakouský bramborový salát
Na večeři na smaragdový ostrov – irská pastýřský sekaná, chléb
Pondělí 27. 5.
Den začne na břehu řeckého moře - řecký tvarohový koláč
V poledne pobřeží Polska - polská žampionová polévka s brambory
Oběd uprostřed slovenských hor - halušky s brynzou a kapustou
Loučíme se u Balatonu - maďarský guláš